«Όνειρο μου το χρυσό, στόχος μου να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό»
Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις. Ο Παύλος Κοντίδης αποτελεί ένα πρότυπο αθλητή. Αφοσιωμένος στο πλάνο του, μαχητής, πρωταθλητής και γεννημένος νικητής. Είναι ο μοναδικός αθλητής που έφερε μετάλλιο σε Ολυμπιάδα στην Κύπρο, έχει πετύχει ήδη πάρα πολλά στην πλούσια καριέρα του και τώρα ετοιμάζεται για την τέταρτη Ολυμπιάδα.
Για τον ίδιο το χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο είναι το όνειρο του. Ο στόχος του όμως είναι να τα δώσει όλα και να είναι καλά με τον ίδιο, ότι έδωσε τον καλύτερο του εαυτό.
Ο Παύλος Κοντίδης μιλά στην Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία σε μία συνέντευξη που λέει πολλά. Πως έφθασε από το 2010 που ήταν ένα βήμα από το να σταματήσει πρόωρα την καριέρα του μετά από προτροπή γιατρού στην κορυφή του κόσμου; Τι μηνύματα στέλνει σε νεαρούς αθλητές αλλά και σε όσους θέλουν να κυνηγήσουν τα όνειρα τους;
Μας αναλύει το πλάνο του μέχρι τους Ολυμπιακούς του Τόκιο, μας μιλά για την βοήθεια που είχε από την οικογένεια του, την στήριξη που ο ίδιος δίνει μέσω του pksailingshop σε άλλους αθλητές που θέλουν να βρεθούν στο Τόκιο, την πίεση που υπάρχει στους Ολυμπιακούς μιας και η προβολή από τα ΜΜΕ είναι πολύ μεγαλύτερη, τις τρεις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του και πολλά άλλα.
Απολαύστε πιο κάτω μία κατάθεση καρδιάς από τον Παύλο Κοντίδη…
Παύλο, ήσουν ο πρώτος Κύπριος αθλητής που κατάφερε να κλείσει θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Πως αισθάνεσαι;
«Σημασία δεν έχει ποιος ήταν ο πρώτος που πήρε την πρόκριση. Σίγουρα το ότι την πήρα από πολύ νωρίς ήταν ευχάριστο γιατί με άφησε να προσηλωθώ στην προετοιμασία και να μην έχω την αγωνία και το άγχος της πρόκρισης. Όσον αφορά που είναι η τέταρτη μου Ολυμπιάδα είναι σίγουρα κάτι σημαντικό για κάθε αθλητή, πόσο μάλλον να πηγαίνει για τέταρτη φορά. Είναι μεγάλη περηφάνια να μπορώ να αντιπροσωπεύσω την πατρίδα μου ακόμα μία φορά και είναι μεγάλη μου χαρά να έχω την υγεία μου και να είμαι σε αυτό το επίπεδο».Νιώθεις ότι είσαι στην καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση;
«Τα τελευταία χρόνια αγωνιστικά είμαι πάρα πολύ καλά και αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα μου. Έχουν απομείνει περίπου 10 μήνες μέχρι τους Ολυμπιακούς. Είμαι σε καλή κατάσταση, έχω ξεκινήσει εντατική προετοιμασία. Πρώτο μεγάλο ραντεβού για το 2020 είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Αυστραλία, στην Μελβούρνη. Θα είναι το πρώτο μεγάλο τεστ των δυνάμεων μας. Αυτούς τους 10 μήνες που μας απέμειναν θα δίνω τον καλύτερο μου εαυτό κάθε μέρα για να προετοιμαστώ όσο γίνεται καλύτερα και να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και ότι είναι να γίνει θα γίνει. Γιατί αν δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό δεν μπορείς να περιμένεις περισσότερα. Το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θα είναι και θα είμαι ικανοποιημένος που θα τα δώσω όλα».
Είσαι ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού σου; Βάζεις από μόνος σου πίεση του εαυτού σου;
«Σίγουρα βάζεις πίεση στον εαυτό σου. Πάντα θέλεις να ανεβαίνεις πιο πάνω, να βελτιώνεσαι. Σίγουρα είναι και αυτό κομμάτι του πρωταθλητισμού. Όταν γίνονται λάθη να μπορείς να τα αναγνωρίζεις και να γίνεσαι καλύτερος απ’ αυτά, γιατί αυτά τα λάθη και τα αποτελέσματα που δεν σε ικανοποιούν είναι αυτά που έχουν να σε διδάξουν πολύ περισσότερα σε σχέση με τις νίκες και είναι ευθύνη του κάθε πρωταθλητή και της ομάδας του να βγάζουν τα σωστά συμπεράσματα από τέτοια ανεπιθύμητα αποτελέσματα».
Βαδίζουμε προς το τέλος του 2019. Πως θα ανέλυες ή θα χαρακτήριζες για σένα αυτή την χρονιά;
«Ήταν καλή. Μπορεί να μην ήταν όπως το 2018 που πήρε όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα και κατάφερα να βγω και RolexWorldSailor αλλά ο τρόπος που έκλεισε το 2019 ήταν αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα. Το να παίρνω το χρυσό μετάλλιο στα Ολυμπιακά νερά της Ενοσίμα για πρώτη φορά στην καριέρα μου χωρίς να λάβω μέρος στο metalrace λέει πολλά. Πόσο μάλλον όταν πολλοί αθλητές έβλεπαν τον αγώνα σαν πολύ σημαντικό για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς και το έβλεπαν με απόλυτη σοβαρότητα. Το να βγάζω αυτή την επίδοση ήταν το καλύτερο φινάλε της χρονιάς και η καλύτερη ψυχολογική ένεση ενόψει της συνέχειας».
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σου μετά το Παγκόσμιο στην Αυστραλία;
«Θα πάω στην Κροατία για προετοιμασία όλο το Νοέμβριο. Δεκέμβριο και Ιανουάριο θα κάνουμε δυο προπονητικά καμπ στην Μάλτα με διάλλειμα μέσα στις γιορτές. Όταν λέω διάλλειμα πάλι θα κάνω προπονήσεις στην Κύπρο. Μετά το Παγκόσμιο στην Αυστραλία όπου κλείνει ο πρώτος μικρός κύκλος και ξεκινά ο δεύτερος. Θα είναι η σεζόν στην Ευρώπη. Δεν έχει ολοκληρωθεί 100% το πρόγραμμα μας αλλά θα λάβω μέρος μάλλον σε αγώνα στην Ισπανία. Στο Hyeres που είναι τέλος Απριλίου και το ερωτηματικό είναι το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα είναι στην Ελλάδα και στην Καλαμάτα τέλος Μαΐου. Είναι ερωτηματικό γιατί ίσως επιλέξουμε να κάνουμε προετοιμασία στο Τόκιο εκείνη την περίοδο και θα εξαρτηθεί και αν και άλλες ομάδες επιλέξουν να κάνουν προετοιμασία στο Τόκιο. Προτιμάμε να έχει εκεί και άλλο μεγάλο αντίπαλο για να έχει μέτρο σύγκρισης. Γενικά θα είμαστε στην Ιαπωνία με μικρή ξεκούραση στην Κύπρο. Μέσα Ιουνίου είναι και ο τελικός του Παγκοσμίου κυπέλλου στην Ενοσίμα που θα είναι και ο μεγάλος τελευταίος αγώνας».
Έχεις κάνει ήδη προετοιμασία στην Ενοσίμα έτσι;
«Πήγα στο τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου που ήταν οι ίδιες ημερομηνίες με τους Ολυμπιακούς και κάναμε προετοιμασία».
Πως σου φάνηκαν τα νερά εκεί;
«Τα νερά έχουν τις ιδιορρυθμίες τους όπως και όλα τα νερά. Δεν είναι κάτι το πολύ extreme. Αυτό που συμβαίνει στην Ιαπωνία είναι ότι πολλές φορές έρχονται τυφώνες και δεν σου επιτρέπουν να κάνεις προπόνηση και όταν κοπάσει αυτό το φαινόμενο αφήνει πίσω του δυνατούς ανέμους. Αυτό που έχω καταλάβει στην Ενοσίμα είναι ότι μπορεί να κάνεις Ολυμπιακούς με λίγο αέρα, με πολύ αέρα ή λίγο απ’ όλα. Πρέπει να είναι έτοιμος για όλα».
Πολλοί πιστεύουν ότι ο αθλητισμός και κυρίως ο πρωταθλητισμός είναι μόνο ταλέντο. Πως το βλέπεις.
«Θα διαφωνήσω ότι είναι μόνο ταλέντο. Προσωπική μου άποψη είναι ότι το ταλέντο είναι 10-15% της επιτυχίας. Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα πράγματα, όπως το να έχεις όνειρα, να έχεις πειθαρχία, υπομονή, να δουλεύεις σκληρά με τους σωστούς ανθρώπους. Δεν είναι μόνο το ταλέντο. Έχουμε πολλά ταλαντούχα παιδιά που ξεκινούν με τους καλύτερους οιωνούς αν δεν έχουν τα υπόλοιπα στοιχεία δεν μπορούν να πάνε σε υψηλά επίπεδα».
Στην ιστιοπλοΐα πάντως υπάρχει ταλέντο. Έχουμε τρεις προκρίσεις στους Ολυμπιακούς και διεκδικούν κι άλλοι πρόκριση.
«Στην Κύπρο υπάρχουν πολλά ταλέντα και όχι μόνο στην ιστιοπλοΐα και γι’ αυτό βλέπουμε αθλητές σε νεαρή ηλικία να διεκδικούν μετάλλια σε υψηλό επίπεδο. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο αυτά τα ταλέντα να καλλιεργούνται και να μένουν στον χώρο του πρωταθλητισμού και να ανεβαίνουν σε πιο ψηλό επίπεδο. Θα ήταν ωραίο να ζήσουμε σαν Κύπρος να έχουμε τον μηχανισμό που βγάζει πρωταθλητές».
Πιο είναι το μυστικό για σένα για να μπορέσεις να διατηρηθείς σε υψηλό επίπεδο και να είσαι είτε στην κορυφή του κόσμου είτε εκεί κοντά τα τελευταία χρόνια;
«Ένα από τα μεγάλα μυστικά είναι αυτό που κάνεις να το κάνεις γιατί το αγαπάς. Το άλλο είναι να έχεις ένα δυνατό όνειρο που θα σου δίνει ώθηση σε όλες τις δυσκολίες και μίας σωστή και δυνατή ομάδα».Αργυρό μετάλλιο στο Λονδίνο, Παγκόσμιος πρωταθλητής, κατέκτησες το «Rolex World Sailor of the year το 2018 όμως είσαι ακόμη πολύ διψασμένος έτσι;
«Όταν το καταφέρνεις μίας φορά θέλεις να τα καταφέρεις δυο και τρεις φορές. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις μπορείς να συνεχίσεις πολλά χρόνια».
Η κατάκτηση του Rolex είναι κάτι που θα σε συνοδεύει πολλά χρόνια έτσι;
«Ήταν κάτι που συγκίνησε πάρα πολύ. Είχα βάλει σχεδόν τα δάκρυα, ήταν κάτι που το ονειρεύτηκα από νεαρή ηλικία και πέρασαν πάρα πολλά χρόνια μέχρι να το καταφέρω. Ήταν μία μεγάλη καταξίωση όχι μόνο για το 2018 αλλά και για όλα τα χρόνια».
Πολλοί οι αγώνες κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Σε κουράζει αυτό ψυχολογικά και σωματικά; Υπάρχουν στιγμές που ένιωσες ότι «άδειασες» και χρειάζεσαι ξεκούραση;
«Σίγουρα κάποιες στιγμές είσαι πιο κουρασμένος σε σχέση με άλλες. Ειδικά όταν οι αγώνες είναι κοντά. Είναι μέρος όμως του προγράμματος και της δουλειάς μου και το έχω συνηθίσει».
Όλα πλέον γίνονται με φόντο το Τόκιο. Ποιος είναι ο στόχος σου στο Τόκιο, Μπορούμε να πούμε ότι είναι το χρυσό;
«Στόχος μου είναι να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Το όνειρο μου είναι να κερδίσω το χρυσό μετάλλιο. Η διαφορά ποια είναι όμως; Το όνειρο δεν εξαρτάται μόνο από σένα. Αν θα πάρεις χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο δεν εξαρτάται μόνο από σένα. Εξαρτάται και από τους αντιπάλους και αντιλαμβάνεσαι και το laser που είναι μία κατηγορία που τουλάχιστον 10 άτομα διεκδικούν ένα μετάλλιο το πόσο δύσκολο είναι να κάνεις μίας έγκυρη πρόβλεψη. Ο στόχος είναι κάτι που εξαρτάται από μένα και μόνο και στόχος μου είναι να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό για να μπορώ να είμαι όσο γίνεται πιο έτοιμος για το μεγάλο ραντεβού. Να βγω εκεί να τα δώσω όλα και πραγματικά, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αν εγώ βγάλω τον καλύτερο μου εαυτό θα είμαι ικανοποιημένος».
Νιώθεις ότι είσαι πιο έτοιμος και πιο έμπειρος σε αυτούς τους Ολυμπιακούς;
«Η εμπειρία παίζει τεράστιο ρόλο ειδικά σε ένα άθλημα όπως είναι η ιστιοπλοΐα. Οι Ολυμπιακοί είναι ένας διαφορετικός αγώνας από κάθε άλλο. Υπάρχει η πίεση του κόσμου, το ενδιαφέρον, η προβολή από τα ΜΜΕ που είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο αγώνα και είναι αυτό που διαφοροποιεί τους Ολυμπιακούς αγώνες και κάποιος που δεν το έχει ζήσει και πηγαίνει με προσδοκίες είναι πολύ εύκολο αυτό το πράγμα να μην τον αφήσει να αποδώσει όπως θα ήθελε. Για παράδειγμα στο Λονδίνο είχα κερδίσει μετάλλιο, στο Ρίο έβαλα μεγαλύτερη πίεση στον εαυτό μου απ’ όση θα έπρεπε και ήρθα στην 7η θέση. Σίγουρα τεράστια επιτυχία για τα κυπριακά δεδομένα και για μένα, αλλά μου άφησε μία πικρή γεύση και δεν το έκρυψα. Αυτό με πείραξε όμως πάρα πολύ και φάνηκε τις επόμενες χρονιές ότι όλο αυτό με έβγαλε πιο δυνατό».
Σε όλη αυτή την σπουδαία διαδρομή που έχεις πραγματοποιήσει στην καριέρα σου μέχρι σήμερα. Ποια ήταν η πιο δύσκολη σου στιγμή;
«Υπήρχαν πολλές δύσκολες στιγμές. Από το 2010 όταν τραυματίστηκα στη μέση και ένας γιατρός μου είπε να σταματήσω την ιστιοπλοΐα. Το 2011 είχα σπάσει το χέρι μου και μετά πήγα στους Ολυμπιακούς. Σίγουρα αυτά είναι μέρος της ζωής ενός πρωταθλητή και είναι αυτά που σε κάνουν πιο δυνατό και σου δίνουν να καταλάβεις το πόσο δύναμη έχει το ανθρώπινο μυαλό και η ανθρώπινη θέληση και δεν υπάρχουν όρια. Τα όρια τα θέτεις εσύ με τον ίδιο σου τον εγκέφαλο και δεν μετανιώνω που είχα αυτές τις αναποδιές».
Πως αντέδρασες όταν άκουσες από τον γιατρό ότι πρέπει να σταματήσεις την ιστιοπλοΐα;
«Δεν τον άκουσα. Λυπήθηκα πάρα πολύ. Ευτυχώς είχα άτομα που με στήριξαν δίπλα μου όπως η οικογένεια και οι προπονητές μου και άλλαζα γιατρούς μέχρι να ακούσω αυτό που ήθελα (γέλια)».
Η καλύτερη σου στιγμή;
«Η καλύτερη στιγμή είναι… Το Λονδίνο θα έχει πάντοτε μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και πάντοτε θα μου έρχεται αυτή η ανατριχίλα και βιώνω ξανά τις στιγμές που είμαι στο βάθρο και βλέπω την κυπριακή σημαία και πίσω τον ήλιο αλλά και άλλες στιγμές ήταν ιδιαίτερες. Όπως το Παγκόσμιο στο Σπλιτ το 2017 όπου με έκαναν να νιώσω λες και ήμουν τόπακας εκεί μιας κάνω προπόνηση εκεί από πολύ μικρός. Οι Κροάτες πανηγύριζαν λες και κέρδισε κάποιος δικός του και αυτό ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό. Όπως και το Rolex World Sailor ήταν κάτι πολύ ξεχωριστό. Και τα τρία ήταν διαφορετικά, είναι ξεχωριστά για μένα και δεν μου αρέσει να τα συγκρίνω γιατί είναι χαραγμένα πολύ βαθιά μέσα μου».
Είναι γνωστό ότι στο ξεκίνημα της καριέρας σου πέρα από την στήριξη της ομοσπονδίας είχες μεγάλη στήριξη και από την οικογένεια σου. Πλέον με τις επιτυχίες που έχεις τα πράγματα φαντάζομαι είναι πιο εύκολα σε θέμα χορηγών και εσόδων για τον πρωταθλητισμό.
«Αν συγκρίνεις τα πράγματα με το παρελθόν δεν μπορώ παρά να είμαι ευγνώμων και προς τον ΚΟΑ, την ΚΟΕ, την ΚΙΟ και τον Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού αλλά και όλους μου τους χορηγούς. Την Αγία Νάπα Μαρίνα, τον ΟΠΑΠ Κύπρου, την RCBBank, την Πετρολίνα, το Λεβέντειο Ίδρυμα και τους υποστηρικτές μου. Το Stelios Foundation, το Easy Family of Brands και VITA Group. Όλοι αυτοί είναι δίπλα μου όχι μόνο στις επιτυχίες αλλά και στα ανεπιθύμητα αποτελέσματα, αλλά σε τέτοιο επίπεδο κάθε επιπρόσθετη κίνηση είναι αναγκαία. Πάντοτε υπάρχουν τρόποι να υλοποιήσεις τους οικονομικούς πόρους. Η ιστιοπλοΐα είναι ένα πολύπλοκο άθλημα. Χρειαζόμαστε μέχρι και μετεωρολόγο που πρέπει να έχουμε μαζί μας. Είναι αναγκαίο να ξέρεις τι να περιμένεις με τις συνθήκες. Το να έχεις μετεωρολόγο δεν είναι πλεονέκτημα είναι μειονέκτημα αν δεν έχεις. Οι πλείστες Ομοσπονδίες, οι πλείστοι αθλητές έχουν μαζί τους. Όπως οι πλείστοι αθλητές χρειάζονται φυσιοθεραπευτή, ψυχολόγο, διατροφολόγο, γυμναστή, προπονητή είναι μεγάλο το τιμ».
Τι θυσίες έκανε ο Παύλος για να φθάσει μέχρι εδώ σήμερα;
«Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη λέξη θυσίες γιατί ακούγεται αρνητικό. Φαίνεται να είναι κάτι που το κάνεις με το ζόρι. Εγώ θα έλεγα ότι είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσει κάποιος για να μπορέσει να φθάσει ψηλά στον πρωταθλητισμό. Αντιλαμβάνομαι την ερώτηση. Αν συγκρίνεις τι έκανα από νεαρό παιδί σε σχέση με άλλα παιδιά στην ηλικία μου… Δεν έβγαινα έξω ως αργά. Έπρεπε να πάω σπίτι να κοιμηθώ πιο νωρίς . Η διατροφή είναι κάτι που πρέπει να προσέχεις, ο τρόπος ζωής σίγουρα. Τα πολλά ταξίδια μακριά από την οικογένεια, μακριά από τους φίλους, τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Όλα αυτά είναι πράγματα που δεν συνηθίζει ένας καθημερινός άνθρωπος. Εμένα προσωπικά δεν τα νιώθω αρνητικά. Νιώθω ότι είναι η διαδικασία. Και αυτό οφείλεται και στο ότι έχω ένα πολύ δυνατό ή πολλά δυνατά όνειρα και αγαπάω πάρα πολύ αυτό που κάνω. Είναι πολύ σημαντικό και είναι κάτι που συμβουλεύω τους πάντες. Να βρίσκουν πιο είναι το όνειρο τους, άσχετα αν είναι πρωταθλητισμός, αθλητισμός, τέχνες. Όλος ο κόσμος χρειάζεται να έχει ένα όνειρο για να μπορεί να μην ζει στην καθημερινότητα του σαν ένα ρομπότ και να αγαπάει αυτό που κάνει».
Η αλήθεια είναι ότι οι πλείστοι νεαροί που θέλουν να κάνουν επαγγελματικό αθλητισμό επιλέγουν το ποδόσφαιρο. Περισσότερα χρήματα, δόξα κτλ. Εσένα τι σε κέρδισε στην ιστιοπλοΐα;
«Με κέρδισε η ελευθερία που νιώθω μέσα στη θάλασσα. Από την στιγμή που παίρνω το σκάφος είναι λες και πατάω ένα κουμπί και σβήνουν όλα από την καθημερινότητα και είσαι σε ένα άλλο διαφορετικό κόσμο.. Επίσης, το γεγονός ότι καθημερινά είναι διαφορετικά. Δεν είναι καθόλου μονότονο άθλημα. Έχει τεράστιες προκλήσεις και εμένα σαν Παύλος πάντα μου άρεσαν οι προκλήσεις στο οτιδήποτε. Και δεν μου άρεσε να χάνω ειδικά όταν ήμουν μικρός και αυτά ήταν που με ώθησαν στην ιστιοπλοΐα. Σίγουρα και το γεγονός ότι είμαι από Λεμεσό, η θάλασσα είναι κοντά. Πάντοτε αγαπούσα τη θάλασσα, από μικρό παιδί πήγαινα για κολύμπι και ψάρεμα και όταν ξεκίνησα όλα αυτά με έλκυσαν και από ένα χόμπι έγινε τρόπος ζωής».Τι θα συμβούλευες τα νεαρά παιδιά που θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό το άθλημα;
«Αξίζει με χίλια να ασχοληθούν με αυτό το άθλημα. Είμαι σίγουρος ότι θα τους αρέσει πάρα πολύ. Απλά το μόνο που έχουν να κάνουν είναι πάρουν το μαγιό τους και να κατέβουν σε ένα ναυτικό όμιλο. Είτε στη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την Πάφο, τον Πρωταρά και όνειρο μου είναι να δω τις θάλασσες της Κύπρου γεμάτες με πανιά. Αυτό πρέπει να ξεκινήσει από τα νεαρά παιδιά, γιατί έχουμε το καλύτερο γήπεδο που είναι δωρεάν. Τη θάλασσα και τις καιρικές συνθήκες που μας έδωσε ο Θεός».
Σε γεμίζει ευθύνες και άγχος το γεγονός ότι πολλά παιδιά σε έχουν ως πρότυπο ή είναι κάτι που σε κολακεύει;
«Σίγουρα είναι κάτι που με κολακεύει και με κάνει περήφανο. Είναι σίγουρα και ευθύνη γιατί όλα αυτά τα παιδιά δείχνουν να αναγνωρίζουν την προσπάθεια που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια και που συνεχίζω να κάνω και αντιλαμβάνονται ότι εμείς οι αθλητές με τις επιτυχίες μας θέλουμε να εκπροσωπούμε την Κύπρο μας με όσο τον καλύτερο δυνατό τρόπο ανά το παγκόσμιο. Θεωρώ ότι είμαστε και οι καλύτεροι πρεσβευτές».
Υπάρχει κάποιος που πίστεψε περισσότερο σε σένα σε όλη αυτή την πορεία;
«Αυτός που έπρεπε να πιστέψει περισσότερο σε μένα είναι ο ίδιος μου ο εαυτός αλλιώς ίσως να μην κατάφερνα να κάνω αυτά που έκανα μέχρι σήμερα αλλά καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η οικογένεια μου. Και η μητέρα μου και ο πατέρας μου ήταν αυτοί που από νεαροί ηλικία, τα αδέρφια μου επίσης, ήταν πάντοτε δίπλα μου. όπως και οι προπονητές μου που έβλεπαν την ανέλιξη, το ταλέντο, την πειθαρχία και την σκληρή δουλειά. Όλοι μαζί είχαν πίστη στις δυνατότητες μου. Είχα και εγώ ο ίδιος πίστη και είναι αυτά που είναι αναγκαία για να μπορέσει κάποιος να καταφέρει κάτι, ειδικά όταν προέρχεται από μία χώρα με μικρό πληθυσμό όπως είναι η Κύπρος».
Ένιωσες ποτέ να σου βάζουν εμπόδια;
«Πάντα υπάρχουν εμπόδια γιατί αν ήταν εύκολος δρόμος του πρωταθλητισμού θα τον ακολουθούσαν πολύ περισσότερα άτομα. Πρώτα απ’ όλα είναι οι σωματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζεις. Πολλές φορές ο πόνος στην προπόνηση, η κούραση που πρέπει να βρεις τη δύναμη να ξυπνήσεις το πρωί ενώ μπορεί να ζυγίζει το σώμα σου με 1000 κιλά και να νιώθεις λες και πέρασε ελέφαντας από πάνω σου, αλλά είναι αυτό το όνειρο που θα σου δώσει τη δύναμη να αντεπεξέλθεις σε αυτές τις δυσκολίες. Σίγουρα είναι και το οικονομικό κομμάτι, ειδικά σε νεαρές ηλικίες. Και είναι εδώ που θα ήθελα να πω για την καμπάνια που έχω λανσάρει από τον προηγούμενο μήνα. Την ονομάζουμε καμπάνια Αθλητικής Ευθύνης και σκοπό έχει να βοηθήσει την Κυπριακή Ολυμπιακή ομάδα να μεγαλώσει. Να στηριχθούν αθλητές οι οποίοι θα ανακοινωθούν 14 Νοεμβρίου ποιοι θα είναι. Θα είναι μεταξύ τριών και πέντε αθλητών. Θα στηριχθούν οικονομικά. Και πως θα μαζευτούν αυτά τα χρήματα; Έχουμε λανσάρει τρία προϊόντα Ένα καπελάκι και δυο μπλουζάκια. Ένα με γιακά και ένα χωρίς. Όλα αυτά τα προϊόντα μπορεί να τα βρει ο κόσμος στο pksailingshop (https://pksailingshop.com/shop), όπου μπορεί να κάνει τις αγορές του μέσα στο διαδίκτυο και όλα τα χρήματα που θα μαζευτούν θα πάνε στους αθλητές. Και πως θα πάνε; Όταν ένας αθλητής πει ότι έχω π.χ. Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Αυστραλία και χρειάζεται αεροπορικό εισιτήριο, από τις 25 Ιανουαρίου με 10 Φεβρουαρίου, τότε θα μπει το τιμ που έχω από πίσω μου να βρει το εισιτήριο, να κοπεί και να σταλεί στον αθλητή. Στόχος μας είναι να μαζέψουμε περίπου 10.000 ευρώ. Ο κάθε αθλητής θα επωφεληθεί περίπου με 2000 ευρώ. Ήδη πάνε πολύ καλά οι πωλήσεις αλλά ενθαρρύνουμε τον κόσμο να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια γιατί είναι για την Κύπρο μας και να είμαστε μία μεγαλύτερη ομάδα στο Τόκιο».
Είναι ωραίο να γίνονται τέτοιες ενέργειες ειδικά από αθλητές της δικής σου εμβέλειας. Σου αρέσει να στηρίζεις και άλλους αθλητές. Αυτό σε κάνει να σκέφτεσαι και το μέλλον τι θα κάνεις έξω από την ιστιοπλοΐα όταν θα φθάσει στο τέλος της η καριέρα σου;
«Μου αρέσει και νιώθω ευλογία που μπορώ να το κάνω. Έχω περάσει κι εγώ από τα παπούτσια τους, ήμουν στη θέση τους και ξέρω πόσο δύσκολο είναι. Επειδή θέλω να βλέπω να γίνονται βήματα προς τα μπρος και όχι προς τα πίσω είναι αυτός ο λόγος που παίρνω αυτές τις πρωτοβουλίες. Προσωπικά σαν Παύλος θέλω να είναι μόνο η αρχή. Μακάρι να με αξιώσει ο Θεός και να μπορέσω να βοηθήσω κι άλλους αθλητές για πολλά χρόνια. Στο μυαλό μου έχω ότι αυτό θα είναι η αρχή και όταν σταματήσω να λαμβάνω μέρος σε Ολυμπιακούς και πρωταθλήματα, με τη σειρά μου θα προσπαθώ να βελτιώνω τον αθλητισμό της Κύπρου».
Προσωπικός χρόνος δεν υπάρχει. Πόσο εύκολο είναι για σένα και την οικογένεια σου να μην έχεις τον χρόνο που θα ήθελες να προσφέρεις στους δικούς σου ανθρώπους;
«Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα να είσαι μακριά από τα αγαπημένα σου πρόσωπα για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πάντα βρίσκεις λίγο ελεύθερο χρόνο. Ή όταν απουσιάζω να πάρω ένα τηλέφωνο να δω τι κάνουν και να μιλήσουμε. Δεν γίνεται καθημερινά αλλά υπάρχει επικοινωνία. Υπάρχει σεβασμός και αλληλοεκτίμηση που είναι πολύ σημαντικά, αλλά δεν νιώθω ότι αυτά είναι θυσίες γιατί αυτό που κάνω με γεμίζει. Πολλές φορές ακούς κόσμο απ’ έξω ότι έχει μια δουλειά και δεν έχει ελεύθερο χρόνο. Ίσως αυτοί οι άνθρωποι να μην έχουν 100% ικανοποίηση από τη δουλειά τους ή ίσως να μην τους γεμίζει. Συμβουλή μου είναι να βρουν κάτι που τους γεμίζει και το αγαπούν γιατί τότε ίσως να μην αναζητούν να έχουν ελεύθερο χρόνο».
Κλείνοντας ένα μήνυμα στους νεαρούς ιστιοπλόους που ονειρεύονται να κάνουν μία καριέρα όπως τη δική σου.
«Το σημαντικό είναι να έχουν ένα όνειρο. Αν έχουν όνειρο να κάνουν μία καριέρα όπως τη δική μου τότε το όνειρο τους είναι δυνατό. Τους δίνει ανατριχίλες και καθημερινά να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και να το αγαπούν. Ειδικά οι ιστιοπλόοι, αλλά και άλλοι αθλητές, ότι θέλουν μπορούν να με βρουν και μέσα από τα social media, είναι πολύ εύκολο να μου στείλουν κάποιο μήνυμα. Ήδη το κάνουν μερικά παιδιά. Θα τους απαντήσω δεν υπάρχει κανένα θέμα, γιατί εκτός από το ότι θέλω να δω την ιστιοπλοΐα της Κύπρου να ανεβαίνει, θέλω να δω γενικά τον αθλητισμό της Κύπρου να ανέβει».Links:
http://www.pavloskontides.com και στο http://www.facebook.com/PavlosKontidesOfficial.